За Гофретите с любов...

За Гофретите с любов...

3 август 2017

 

Като за начало ще започнем с това, че историята на белгийските гофрети започва много отдавна, още от 18ти век. „Таткото“ на първите гофрети е Луи Уде, главният готвач на Луи XVI, който управлява като крал на Франция и Навара от 1774 до 1791г. Именно Луи Уде успял да претвори така популярния френски бриош в един нов и любим десерт на краля. Така се появила първата рецепта за Liege Waffles.

 

И ние до преди известно време си мислехме, че гофретата си е просто гофрета- да, ама не. Има различни популярни варианти по света и всеки може да си измени рецептата, така както му е най-вкусно.

 

Първият вид, както споменахме, са Liege Waffles. Те са много плътни, с наситен вкус на масло и карамелизирана захар, която просто се топи в устата. Гофретите добиват неповторима хрупкава коричка, а отвътре си остават мекички и сладки. Тези гофрети се комбинират добре с по-леки топинги – кремове, пресни плодове или просто с малко пудра захар.

 

Основният конкурент на класическите гофрети са Brussels Waffles. Те стават изключително популярни, защото са много по-леки, с тънка коричка и се приготвят много по-лесно от класическата рецепта. Тестото е по-течно и лесно се разпределя във формата на гофретника. Затова и те са с правилна форма – кръгли, квадратни, правоъгълни...

 

Днес вече има невероятно голямо разнообразие от гофретници, както за професионална употреба, така и за домашна. Едно от най-симпатичните предложения са гофретите на клечка. Сладки, хрупкави и много интересни за хапване. Предлагат се със страхотно разнообразие от топинги за всеки вкус.

 

Освен на клечка, нетрадиционните форми на гофретите на спират до тук. Има варианти със сърчица, анимационни герои и каквото още ти хрумне.

 

 Но мислиш ли, че гофретите трябва да са само сладки ?

 

Разнообразието на солени гофрети е невероятно богато. Има безброй рецепти – някои по-традиционни, други съвсем неочквани! Savory waffles може да гарнираш с всичко, което ти хрумне – сирена, колбаси, зеленчуци, авокадо, сьомга и още и още... Освен това не е необходимо гофретата да бъде от тесто! Можеш да правиш комбинации от картофи и сирена, които директно да изпечеш в гофретника.

 

А може да искаш нещо веган ...? Нищо не е невъзможно с един гофретник, богато въображение и щипка любов! J